Son dönemde özellikle İstanbul’da Tiny House konseptinde ev alımı bir trend haine geldi. Herkes İstanbul’a yakın bölgelerde arazi arıyor. Bir gayrimenkul yatırım uzmanı olarak bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Doğrudur Tiny House’lar son dönemin trendi. Pandemi sürecinde başlayan ve özellikle son dönemde deprem korkusuyla insanlar İstanbul çevresinde Şile, Çanakkale, Avşa, Çatalca, Balıkesir, Ömerli gibi bölgelerde 500 m2 ile 1000 m2 arasında yeşil alan & tarla vasfında olan bölgelerde yerler alıp tiny house, karavan veya prefabrik tipte ev sahibi olmaya çalışıyorlar. İnsanlar imar izni olmayan bu alanlara temelsiz veya taşınabilir olduğu için ruhsata gerek olmadan bu tarz yapılar yapmanın yasal olduğunu düşünüyorlar. Ama bu doğru değil, bu yapıla maalesef yasal değil.
Bu yapılar yasal değil mi?
Yasa bize şunu söylüyor. 4.999 m2’ye kadar olan yeşil alan & tarla vasfındaki yerlere herhangi bir şekilde bina yapmanız yasak. Yatırım yapılacak alan 5.000 m2 üzerinde tarım bölgesiyse tarımsal faaliyetine destek olmak koşuluyla ’u geçmeyecek şekilde küçük yapı ve müştemilat yapılabilir.
Bu koşulu sağlamayan yapılar için risk nedir?
Belediye bunu tespit ederse yapıyı mühürler. Adli makamlar da kamu davası açabilir. İnsanların emek vererek yapmış oldukları birikimlerin heba olması söz konusu.
Peki bu alanları satanlar bu yasanın farkında değiller mi?
Gayrimenkul sektörünün en önemli problemlerinden biri de bu maalesef. Mesleği gayrimenkul olmayan ve gayrimenkul alım satımından komisyon kazmaya çalışan çok sayıda kişi var. Bu komisyoncuların yasaları bildiğini düşünmüyorum. Bilseler de yatırımcıları doğru yönlendirmekten çok komisyon kazanmaya öncelik verdikleri için ticaret gerçekleştikten sonra yatırımcının yaşayacağı olumsuzlukları düşünmüyorlar. İnsanlar işin uzmanı olmayan komisyoncuların yanlış yönlendirmesiyle yanlış yatırım yapıyorlar maalesef.
Peki insanlar ne yapmalı?
İnsanlar gayrimenkul alanında hata yapmaktan kaçınmak, birikimlerinin heba olmasını önlemek istiyorlarsa mutlaka gayrimenkul yatırım uzmanlarının rehberliğinde yatırım kararlarını vermeliler. Komisyoncular tarafından kendilerine fırsat olarak sunulan gayrimenkullere dikkatle yaklaşmalılar. Bir gayrimenkul uzmanıyla çalışmasalar da ilgili belediyeye, imar müdürlüklerine gidip yatırım yapacakları gayrimenkulün imar durumuna bakmalılar. Bu çok ama çok önemli.
O zaman bir Tiny House’a sahip olmak insanlar için hayal mi?
Hiç değil. Yatırım yapmak istedikleri alanda eğer imar durumu varsa yani arsa statüsündeyse belediyenin vermiş olduğu imar hakkına göre istedikleri yapıyı kurabilirler.
Ceess Global olarak uzman saha ekibimizle Türkiye’nin dört tarafında arsa keşifleri yapıyoruz. Yasalar çerçevesinde her yapı tipine uygun arsa & arazi alternatifini portföyümüze alıyoruz. Yatırımcıların ihtiyaçları ve beklentilerine göre alternatifleri kendilerine sunuyoruz. Tiny House sahibi olmak isterlerse buna uygun alanlar mutlaka var, doğru bir rehberlikle yasalara uygun Tiny House’a sahip olup sevdikleriyle keyifle, gönül rahatlığıyla yaşamlarını sürdürülebilirler.
Ben Gayrimenkul Yatırım Uzmanınız Semih Sarıalioğlu. Gayrimenkuldeki 24 yıllık tecrübemle her programda sizlerin sorularını cevaplamaya, gayrimenkul alanında rehberiniz olmaya çalışacağım. Gayrimenkul alanındaki tüm sorularınızı bekliyorum.